Let op! Geld lenen kost geld

Veelgestelde vragen over de wijziging van de kredietregistratie bij BKR

Vanaf 1 december 2016 veranderen de regels voor de registratie van kredieten. Heb je een lening of een krediet van meer dan € 250,- en met een looptijd van 1 maand of meer? Dan wordt dit vastgelegd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit gebeurt met een positieve registratie. Hier lees je wat dit voor jou betekent als je een doorlopend krediet bij Moneyathome hebt.

 • Wat houdt de wijziging in?

  Tot 1 december 2016 word je geregistreerd wanneer je een kredietlimiet hebt van meer dan € 500,-. Vanaf 1 december 2016 word je geregistreerd wanneer je een kredietlimiet hebt van meer dan € 250,-.

 • Waarom wordt mijn kredietovereenkomst door Moneyathome geregistreerd?

  Wet- en regelgeving verplicht ons om door te geven dat je een krediet bij ons hebt. BKR heeft regels die gelden voor de registratie van leningen en kredieten. Met de wijziging van 1 december 2016 sluiten de nieuwe registratiegrenzen weer aan bij de actuele wet- en regelgeving.

 • Wat betekent een positieve registratie?

  Registraties bij BKR zijn positief. Betaal je altijd op tijd, dan blijft je registratie positief. Dit is bij ruim 90% van de registraties het geval. Een positieve registratie bij het BKR van jouw kredietovereenkomst bij Moneyathome houdt in dat wij aan BKR doorgeven dat je een krediet hebt bij Moneyathome zonder achterstand. Alleen registraties waarop een achterstand is ontstaan, worden negatief geregistreerd. Een negatieve registratie kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek, andere leningen of kredieten.

 • Waarom een positieve registratie?

  Voordat je een lening of krediet kunt afsluiten, toetst een kredietverstrekker jou eerst bij BKR. Dit is verplicht. Zo kan de kredietverstrekker zien welke leningen je al hebt afgesloten. En of je betaalgedrag goed is. Dat helpt bij de beslissing om zaken met je te doen en om te bepalen of het verantwoord is om jou een lening of krediet te verstrekken. Het risico kan namelijk zijn dat iemand teveel leent en dit niet meer kan terugbetalen. De regels dienen dus ook als bescherming van jou als consument.

 • Wat verandert er voor mij bij Moneyathome?

  Bij ons verandert er niks voor jou.

 • Ben ik nu al geregistreerd door Moneyathome bij BKR?

  Of je geregistreerd bent door Moneyathome bij BKR hangt af van de hoogte van de limiet van jouw kredietovereenkomst. Tot 1 december 2016 word je geregistreerd wanneer je een kredietlimiet hebt van meer dan € 500,-. Vanaf 1 december 2016 word je geregistreerd wanneer je een kredietlimiet hebt van meer dan € 250,-.

 • Wanneer wordt mijn kredietovereenkomst geregistreerd bij BKR?

  Is de limiet van jouw kredietovereenkomst na 1 december 2016 meer dan € 250,-? Dan krijg je een positieve registratie bij BKR.

 • Hoe wijzig ik de limiet van mijn kredietovereenkomst?

  Je kunt de limiet van je kredietovereenkomst laten wijzigen door contact met ons op te nemen. Je kunt ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:30 uur bellen op 0800 – 6116.
  Als je jouw limiet wilt verlagen, moet je eerst een betaling doen om je openstaande saldo onder € 250,- te brengen. Is de limiet van jouw nieuwe kredietovereenkomst € 250,- of lager? Dan wordt jouw kredietovereenkomst niet geregistreerd bij BKR.

 • Ben ik verplicht de limiet van mijn kredietovereenkomst te wijzigen?

  Nee, je bent niet verplicht om de limiet van je kredietovereenkomst te wijzigen.

 • Als ik de limiet van mijn kredietovereenkomst verlaag, kan ik daarna nog blijven geld lenen?

  Ja, dat kan. Wanneer je weer geld leent dan krijg je een nieuwe kredietovereenkomst met een nieuwe limiet aangeboden. Is de limiet van deze kredietovereenkomst hoger dan € 250,- dan wordt deze geregistreerd bij BKR.

 • Krijg ik bericht wanneer ik ben geregistreerd?

  Is de limiet van jouw kredietovereenkomst op 1 december 2016 hoger dan € 250,-? Dan wordt je kredietovereenkomst vastgelegd bij BKR met een positieve registratie. Daarvan krijg je geen bericht. Op de website van BKR kun je een overzicht opvragen van de registraties bij BKR.

 • Wanneer wordt mijn registratie afgemeld?

  Laat je de limiet van jouw kredietovereenkomst na 1 december 2016 terugbrengen tot € 250,- of lager, dan melden wij jouw kredietovereenkomst af bij BKR. De gegevens blijven nog wel 5 jaar zichtbaar bij BKR. Hier staat een einddatum bij. Het is dus duidelijk dat je het krediet op dat moment niet meer hebt.

 • Waar kan ik terecht met meer vragen over BKR?

  Op www.bkr.nl vind je nog meer informatie.

Mijn vraag staat er niet tussen